Om at leve i den samme verden som alle andre

Categories Nøjsomhed

Mit i alle de her mange tanker om grønne vaner og et mere bæredygtigt liv, minder vi jævnligt os selv om også at bo i den samme verden som alle andre.

Da jeg læste dette og dette indlæg, gav det mig lyst til også selv at overveje hvor mine grænser går. Hvilke bæredygtige tendenser bliver bare aldrig mig? Verden er kompleks, og den bliver ikke mere simpel af at jeg prøver at gøre den det. Jeg kommer aldrig til at passe ned i en kasse, og det gør du heller ikke, heldigvis. Derfor er der her tre tendenser, som jeg ikke køber ind på:

Minimalisme

Der findes masser af ting i mit liv. Massevis. Jeg beundrer mennesker, der kan leve med meget få ting, og jeg kan sagtens undvære en hel del af det jeg ejer, men helt ærligt: Det har jeg faktisk ikke lyst til. Jeg føler mig meget priviligeret over at eje både et stort og et lille lasagnefad, selvom jeg sikkert kunne nøjes med det ene af dem. Jeg sætter pris på at leve i et samfund, hvor jeg ikke af nød skal opfinde kreative løsninger hver gang jeg har brug for en ting, og jeg ser ingen grund til at jeg i dag skal smide noget ud, jeg senere kan få glæde af. Desuden ville det være absolut kontra-produktivt med de grønne idealer i mit liv, hvis jeg skulle købe udstyr hver gang jeg får lyst at eksperimentere med et eller andet. Bøger er noget af det smukkeste man kan omgive sig med, og jeg kan heldigvis ikke forestille mig hvordan det ville være, hvis jeg ikke havde godt fodtøj til de fleste anledninger og stole nok til at invitere alle mine venner på besøg på en gang. Jeg har heller ikke lyst til at fraskrive mig glæden ved en ny dims. Om det er en flot patentflaske i grøn glas fra genbrug, eller en æske julekugler fra Søstrene Grene, så kan det gøre mig glad i lang tid. Det betyder ikke, at jeg altid køber mig til glæde, men jeg ville lyve hvis jeg påstod at jeg ikke har en forbruger-mentalitet i mig.

 

Medicin-frygt

Når lægen ordinerer antibiotika, så tager jeg det, og når min eksem blusser op, så smører jeg det med eksemcreme. Og når jeg har hovedpine, så tager jeg en panodil. Jeg tager ikke unødig medicin, men jeg vil gerne drage nytte af de fordele der er ved at lave i en verden, hvor medicin er mere end kamillete. Jeg har intet imod naturmedicin, tvært imod, men jeg bliver en smule arrig når man fravælger vacciner og ikke forstår, at vi alle sammen lever i den samme verden. Jeg vil hellere gøre noget for ikke at blive syg i første omgang og for at der ikke pumpes unødige mængder antibiotika ind i dyreproduktionen, for resistens er der ingen, der er tjent med.

 

Afholdenhed fra alkohol, kaffe og sukker

Alkohol. Av det er lækkert. Jeg går meget sjældent i byen og jeg har ikke et behov for at være beruset, men HOLD.NU.OP. hvor smager g&t bare godt. Eller et godt glas rødvin. Eller en øl. Alt med måde. Sådan har jeg det også med kaffe og sukker. Jeg er ikke i tvivl om at min krop ville have det meget bedre, hvis jeg afstod fra sådanne afhængighedsdannende sager, men glæden ved en god kop kaffe om morgenen og et stykke (eller flere..) chokolade om aftenen er virkelig nydelse jeg forstår. Jeg drikker mere kaffe end jeg vil være ved, og bliver gladere af alkohol end jeg er stolt af. Jeg er til gengæld ikke særligt tosset med kemisk fremstillet nydelse, og jeg sætter markant mere pris på en plade øko-chokolade end bland-selv-slikken. Men jeg spiser nu også gerne sidstnævnte fra tid til anden. Og drikker en øl, der slet ikke er økologisk. Men jeg har det nu alligevel bedst med at tingene er produceret med hensyntagen til både mig og i særdeleshed resten af verden.

Renhed og nærhed fylder rigtigt meget i vores hverdag, og fylder i særdeleshed meget her på Økuller – men fanatisme kommer vi ingen vegne med. Idealerne får ikke lov at stå i vejen for almindelig livsførsel, og de må aldrig blive vigtigere end det at have det godt med hinanden. Jeg gør mig meget umage med aldrig at have dårlig samvittighed. Hvis jeg er ved at gøre noget, jeg ved jeg kan komme til at fortryde, så må jeg enten træffe et andet valg, eller stå ved at det var det rigtige i situationen og så eventuelt blive klogere af det. Dårlig samvittighed tærer os op indefra, og fjerner energi fra alt det der betyder noget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *